Składniki:
- 160 g całych jaj
- 160 g cukru drobnoziarnistego
- 160 g mąki typu 00
- 160 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka herbaty matcha
- 2 szczypty soli drobnoziarnistej
- 70 g dropsów z białej czekolady (lub białej czekolady rozdrobnionej na drobne wiórki)
Przygotowanie:
Przy pomocy elektrycznego miksera z mieszadłami ucieramy miękkie już masło z cukrem drobnoziarnistym aż do momentu, gdy uzyskamy spienioną i kremową konsystencję.
Dodajemy stopniowo rozbite jaja. Robimy to ostrożnie, aby konsystencja masła nie stała się grudkowata i kontynuujemy powolne ucieranie. Przesiewamy proszek do pieczenia z mąką oraz solą i łączymy sypkie składniki z masą, cały czas stopniowo ucierając. Następnie dodajemy herbatę matcha i ponownie ucieramy.
Na koniec wsypujemy czekoladowe dropsy z białej czekolady, mieszając zawartość szpatułką.
Formę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy dokładnie mąką, a następnie przelewamy ciasto do formy. Ciasto pieczemy w 170°C przez około 40 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika, sprawdzamy przy użyciu patyczka, czy jest dobrze upieczone również w środku.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika, pozwalając mu ostygnąć, tak aby osiągnęło temperaturę pokojową. Wyjmujemy ciasto z formy i przekładamy je na paterę. Możemy posypać ciasto cukrem pudrem i udekorować bitą śmietaną.
Smacznego!
Matcha jest japońską herbatą, mającą postać intensywnie zielonego proszku, która poza wyjątkowo dobrym smakiem, ma także wiele dobroczynnych właściwości. Można ją nabyć w sklepach zielarskich lub w sklepach specjalizujących się w herbatach, naparach i tym podobnych produktach.
tłumaczenie pl: Aneta Woszczyk