Zawsze elegancki, spokojny i uczynny, Enzo Rossi przekazuje swój sposób bycia sześciu warszawskim restauracjom, których jest właścicielem. W lokalach tych zostaniecie dobrze ugoszczeni oraz zachwycą Was autentyczne dania wykonywane z wysokiej jakości produktów, podtrzymujących włoską tradycję.
„Sekret dobrej kuchni? Wiedza. Dzisiaj w Polsce klienci są wymagający, nauczyli się rozróżniać smaki oraz jakość produktów. Jeśli pragnie się odnieść sukces, nie wystarczy wyuczyć się zawodu kucharza czy pizzaiolo – to już nie te czasy! Trzeba naprawdę umieć to robić.”
Są to święte słowa Enzo Rossiego, pochodzącego z Tramonti: niezwykłej krainy osadzonej pomiędzy górami (stąd pochodzi jej nazwa, ponieważ w języku włoskim „tra-monti” oznacza dosłownie „między-górami”), znajdującymi się na grzbiecie Wybrzeża Amalfitańskiego. Ziemia rodzima drzew oliwnych oraz winorośli, słynąca również z produkcji mozzarelli.
„Moja rodzina produkowała i eksportowała mozzarellę. Jest to rejon, z którego pochodzi tysiące pizzaioli, dzisiaj rozsianych po całym świecie. Znam moich rodaków, którzy pracują w tym zawodzie nawet w Ameryce. Krótko mówiąc, jest to rejon słynący z pizzy oraz produktów do jej przyrządzenia. Po tym, jak za młodu zdobyłem doświadczenie w restauracji na Wybrzeżu Amalfitańskim, a następnie w pizzerii w Pawii, która odnosiła sukcesy, zdecydowałem się przywieźć kulturę pizzy do Polski.”
Jakie są elementy kluczowe do zrobienia dobrej pizzy?
„Z pewnością ciasto. Uczyłem się przygotowywać jego specjalny rodzaj, wytwarzany ze specyficznej mieszaniny mąk nie znoszących skoków temperatur. Liczy się również proces wyrastania ciasta. Jeśli nie trwa on 24 godziny, kończy się sytuacją, w której zjedzona pizza
zalega w żołądku, ponieważ ciasto wciąż rośnie. Oczywiście liczy się również jakość produktów: oliwa, mąka, mozzarella, pomidory, itd. Kolejnym podstawowym aspektem dla odniesienia sukcesu jest posiadanie wykwalifikowanych i rzetelnych współpracowników. W restauracjach Bella Napoli, oprócz paru dobrych, włoskich kucharzy, mamy przygotowanych i uczynnych pracowników obsługi. Jest to dodatkowym walorem tych lokali. Sukces przepisu Rossiego potwierdza rozwój jego restauracji, począwszy od tej na Bródnie (ul. Kondratowicza 18), otwartej w 2003 roku, a skończywszy na tych działających także dzisiaj: na Saskiej Kępie (ul. Francuska 18), prowadzony przez Enzo razem z jego partnerką życiową i biznesową, na Sadybie (ul. Nałęczowska 60), zarządzanym obecnie przez synów Enzo i działającego na zasadzie franczyzy, w Markach (ul. Kościuszki 38) oraz w Centrum (ul. Kolejowa 47). Wkrótce też odbędzie się otwarcie kolejnego lokalu przy ulicy Świętokrzyskiej 14 w Warszawie. Oprócz zarządzania swoimi lokalami, Enzo współpracuje również z innymi restauracjami i hotelami w celu dystrybucji swoich produktów.
Sieć restauracji odnoszących sukces, naznaczona duchem oraz smakiem Kampanii?
„Daje to ogromną satysfakcję, jednak jestem otwarty także na inne formy współpracy w sektorze restauracyjnym, jak na przykład sprzedaż pojedynczych produktów czy wspieranie nowych lokali, które chcą zajmować się kuchnią włoską.”
Rossi jest tak doceniany jako ambasador smaku i włoskiego sposobu życia, że społeczność Bródna zamieściła jego rzeźbę wśród innych osobowości w Parku Bródnowskim! „Była to ogromna niespodzianka. Cieszę się słysząc, że poprzez moją codzienną pracę z ludźmi zostałem uznany oraz doceniony przez tych, którzy mieszkają w okolicy.”
tłum pl: Paulina Siwko
Strona www: http://bellanapoli.com.pl/
Facebook: https://www.facebook.com/BellaNapoliER/