Przepis przygotował chef Trattoria Piccola Italia: Paweł Kulesza
Składniki:
- 120 g łososia
- 125 g mozzarelli
- 20 g masła
- sok z jednej cytryny i pomarańczy
- skórka starta z jednej cytryny i pomarańczy
- kromka pieczywa tostowego
- anchois
- czerwony pieprz w ziarnach
- sól
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kroimy mozzarellę na kawałki, mieszamy z odrobiną kremu maślanego, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie miksujemy do osiągnięcia jednolitej masy.
Łososia kroimy na drobne kawałki marynujemy w skórce oraz soku z cytryny i pomarańczy, dodajemy ziarnisty pieprz czerwony, oliwę i sól a następnie mieszamy. Kromkę pieczywa tostowego kroimy w małą kostkę następnie podsmażamy na maśle z dodatkiem anchois do momentu osiągnięcia chrupkości.
Następnie grzanki układamy na talerzu, na nich kładziemy krem z mozzarelli, a na wierzchu kawałki marynowanego łososia.
Smacznego!