Tatar z łososia na kremie z mozzarelli

0
30
dav

Przepis przygotował chef Trattoria Piccola Italia: Paweł Kulesza

Składniki:

  • 120 g łososia
  • 125 g mozzarelli
  • 20 g masła
  • sok z jednej cytryny i pomarańczy
  • skórka starta z jednej cytryny i pomarańczy
  • kromka pieczywa tostowego
  • anchois
  • czerwony pieprz w ziarnach
  • sól
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Kroimy mozzarellę na kawałki, mieszamy z odrobiną kremu maślanego, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie miksujemy do osiągnięcia jednolitej masy.

Łososia kroimy na drobne kawałki marynujemy w skórce oraz soku z cytryny i pomarańczy, dodajemy ziarnisty pieprz czerwony, oliwę i sól a następnie mieszamy. Kromkę pieczywa tostowego kroimy w małą kostkę następnie podsmażamy na maśle z dodatkiem anchois do momentu osiągnięcia chrupkości.

Następnie grzanki układamy na talerzu, na nich kładziemy krem z mozzarelli, a na wierzchu kawałki marynowanego łososia.

Smacznego!