Makaron z cukinią i marchewką (przepis z Sardynii)

0
336

Porcja na cztery osoby:

  • krótki makaron typu penne lub casarecce (500 g)
  • ząbek czosnku
  • jedna średniej wielkości cukinia
  • dwie średniej wielkości marchewki
  • dwie garści zielonej, świeżej rukoli
  • trochę startego parmezanu lub pecorino
  • świeżo zmielona suszona ostra papryka
  • sól do osolenia wody

Przygotowanie:

Cukinię i marchewkę kroimy w słupki (warzywa można ewentualnie zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, ale w tej formie nie zachowują swojej jędrności i danie traci na walorach smakowych).

Na rozgrzaną oliwę rzucamy ząbek czosnku i zaraz potem kilka zmielonych kawałków suszonej ostrej papryki. Następnie wrzucamy pokrojoną w paseczki marchewkę i chwilę smażymy. Na koniec dodajemy cukinię, która smaży się szybciej, a poza tym pochłania niemal całą oliwę z patelni, dlatego warto żeby przed dodaniem cukinii marchewka była już lekko podsmażona. 

Cały czas mieszając, smażymy wszystko jeszcze chwilę, ale nie za długo, żeby warzywa nie były zbyt miękkie i się nie łamały, a także aby się za bardzo nie przypiekły. Na zakończenie wrzucamy na patelnię dwie garści rukoli. Liście warto rozerwać wcześniej w palcach, aby wydobyć z nich aromat i charakterystyczną goryczkę. 

Wyłączamy palnik pod patelnią, przykrywamy na krótką chwilę przykrywką (pół minuty, żeby warzywa nie udusiły się za mocno pod przykryciem). Następnie dodajemy wszystko do makaronu, ugotowanego al dente w osolonej wodzie. Posypujemy parmezanem do smaku.

Przepis pochodzi z Sardynii, gdzie zwykło się jeść nie tylko owoce morza i dziczyznę, ale także wyśmienicie przyrządzone warzywa. Danie doskonale nadaje się na upalne dni.

Smacznego!