Czarno-białe spaghetti z owocami morza i sosem cytrusowym.

0
2610

Dodaj trochę koloru i fantazji do zwykłego spaghetti!

(dla 2 osób)

Składniki:

  • 100 g makaronu spaghetti
  • 100 g czarnego makaronu spaghetti
  • 1 mała cebula
  • 8-10  kaparów w zalewie solnej
  • 10 pomidorków daktylowych lub cherry
  • 150 g owoców morza  (małże, kalmary, krewetki)
  • 3 liście laurowe
  • 2-3 listki bazylii
  • szczypta pieprzu
  • odrobina startej skórki cytryny
  • szczypta startej skórki pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • ½ łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól – wg uznania
  • oliwa z oliwek – wg uznania

Przygotowanie:

Cebulę pokrojoną w cienkie plastry podsmaż na patelni, na odrobinie oliwy, aż się zeszkli. Dodaj na patelnie liście laurowe i mieszankę owoców morza (wcześniej dokładnie je opłucz). Podsmażaj na wolnym ogniu przez 5-6 min, następnie dodaj kapary, przekrojone na połówki pomidory oraz bazylię. Podsmażaj wszystko przez kolejne 2 minuty.

Ugotuj makaron, zwracając uwagę na czas gotowania podany na opakowaniu.

Teraz możesz przygotować salsę cytrusową: do małego rondelka wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj masło, pieprz, starte skórki z cytryny i pomarańczy oraz mąkę. Gotuj wszystko na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu tak, by nie powstały grudki. Ugotowany i odcedzony makaron wrzuć na patelnię do podsmażonych wcześniej składników, podgrzewaj przez minutę, dopraw pieprzem.

Przełóż gotowy makaron na talerze, przed podaniem skrop danie salsą cytrusową.

Smacznego!