Dodaj trochę koloru i fantazji do zwykłego spaghetti!
(dla 2 osób)
Składniki:
- 100 g makaronu spaghetti
- 100 g czarnego makaronu spaghetti
- 1 mała cebula
- 8-10 kaparów w zalewie solnej
- 10 pomidorków daktylowych lub cherry
- 150 g owoców morza (małże, kalmary, krewetki)
- 3 liście laurowe
- 2-3 listki bazylii
- szczypta pieprzu
- odrobina startej skórki cytryny
- szczypta startej skórki pomarańczy
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- ½ łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- sól – wg uznania
- oliwa z oliwek – wg uznania
Przygotowanie:
Cebulę pokrojoną w cienkie plastry podsmaż na patelni, na odrobinie oliwy, aż się zeszkli. Dodaj na patelnie liście laurowe i mieszankę owoców morza (wcześniej dokładnie je opłucz). Podsmażaj na wolnym ogniu przez 5-6 min, następnie dodaj kapary, przekrojone na połówki pomidory oraz bazylię. Podsmażaj wszystko przez kolejne 2 minuty.
Ugotuj makaron, zwracając uwagę na czas gotowania podany na opakowaniu.
Teraz możesz przygotować salsę cytrusową: do małego rondelka wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj masło, pieprz, starte skórki z cytryny i pomarańczy oraz mąkę. Gotuj wszystko na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu tak, by nie powstały grudki. Ugotowany i odcedzony makaron wrzuć na patelnię do podsmażonych wcześniej składników, podgrzewaj przez minutę, dopraw pieprzem.
Przełóż gotowy makaron na talerze, przed podaniem skrop danie salsą cytrusową.
Smacznego!