Składniki:
Do biszkoptów:
- 75g białek jajka
- 90g drobnego cukru
- 65g żółtek jajka
- 20g miodu akacjowego
- 37g mąki ziemniaczanej
- 85g mąki typu 00
- cukier puder do smaku
Do kremu tiramisù:
- 4 świeże jajka, żółtka oddzielamy od białek
- 120g drobnego cukru
- 400g sera mascarpone
- skórka z 1 cytryny
Do nasączenia:
- 70 ml gorzkiej kawy
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki brandy (opcjonalnie)
Do truskawek:
- 250g świeżych truskawek pokrojonych w małe kawałki
- 2 łyżeczki cukru
- skórka z 1 cytryny
Do dekoracji:
- gorzkie kakao w proszku
Przygotowanie:
PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPTY
ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO 220°C Z TERMOOBIEGIEM
W pojemnej misce umieszczamy białka w temperaturze pokojowej i drobny cukier. Ubijamy mikserem aż do otrzymania zwartej, niezbyt twardej masy.
W drugiej misce mieszamy żółtka z płynnym miodem.
Następnie wlewamy żółtka do białek i mieszamy z dołu do góry tak, aby nie uszkodzić ubitej piany.
Do miski z wymieszaną masą przesiewamy partiami mąkę typu 00 i mąkę ziemniaczaną.
Wlewamy mieszaninę do rękawa cukierniczego i formujemy podłużne biszkopty. Pomiędzy ciastkami zostawiamy odstępy.
Posypujemy cukrem pudrem, jego nadmiar usuwamy suchym pędzelkiem.
Pieczemy biszkopty przez około 7-8 minut.
PRZYGOTOWUJEMY KREM TIRAMISU’
W dużej misce łączymy żółtka z cukrem, powoli dodajemy mascarpone. Mieszamy aż do połączenia się składników. Dodajemy startą skórkę z cytryny.
W drugiej misce ubijamy białka i łączymy je z masą z żółtek i mascarpone, mieszając delikatnie z dołu do góry.
PRZYGOTOWUJEMY PŁYN DO NASĄCZANIA
W misce mieszamy kawę cukier i, opcjonalnie, brandy.
UKŁADAMY DESER W PUCHARKACH
Układamy naprzemiennie warstwy tiramisù:
na dnie kładziemy biszkopty nasączone kawą, a następnie obfitą warstwę kremu. Układamy w ten sposób kolejne warstwy, aż do wypełnienia pucharka, na górze umieszczamy krem z mascarpone. Posypujemy wierzch przesianym gorzkim kakao.
Smacznego!
tłumaczenie pl: Natalia Dąbrowska