tłum. Zuzanna Maksajda
Składniki na babeczki dla 6-8 osób
Ciasto:
250 g mąki typu 00
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
20 g gorzkiego kakao
115 g miękkiego masła
300 g cukru
2 duże jajka
250 ml tłustego mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
czerwony barwnik spożywczy w żelu
Krem:
340 g kremowego serka typu Philadelphia
1 laska wanilii
250 ml śmietany kremówki
60 g cukru pudru
Do dekoracji:
czerwona masa cukrowa
Przygotowanie:
W dzbanku wymieszaj mleko z sokiem z cytryny i pozostaw całość na 30 minut w temperaturze pokojowej – w ten sposób powstanie maślanka. Po upływie tego czasu dodaj kilka kropli barwnika spożywczego.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiej do miski i wymieszaj. W drugiej misce ucieraj mikserem masło z cukrem do uzyskania puszystej masy, a następnie pojedynczo dodaj delikatnie ubite jajka.
Do otrzymanej masy dodawaj na przemian kolorową maślankę i mieszankę z mąką. W filiżance zmieszaj sodę z octem i wlej płyn do ciasta, a całość wymieszaj.
Wyłóż formę do muffinek papilotkami a następnie wypełnij je ciastem.
Piecz babeczki w 175°C przez około 20 minut.
Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Już chłodne przełóż na talerz.
Przygotuj krem: w misce ubij serek z cukrem pudrem i miąższem wanilii, dodaj zimną śmietanę i ubijaj całość aż do uzyskania sztywnej piany.
Przełóż masę do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Udekoruj babeczki obfitą porcją kremu i tak przygotowane odstaw do lodówki. Możesz ozdobić babeczki według uznania kwiatkami albo sercami z masy cukrowej lub czerwonymi cukierkami.