Składniki (dla 4 osób):
- 400 g makaronu casarecce
- 80 g łuskanych pistacji
- 150 g wędzonego łososia
- 300 ml śmietany
- czosnek
- pół kieliszka białego wytrawnego wina
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Pistacje gotować przez 3 minuty w nieosolonej wodzie, odcedzić, a następnie dodać śmietanę, szczyptę soli, pieprz oraz dwie łyżki oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksować aż do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
Łososia pokroić w paski lub, jeśli wolicie, w kostkę i często mieszając podsmażyć na patelni wraz z jednym ząbkiem posiekanego czosnku przez parę minut, dodać wino i odparować. Kiedy wino będzie całkowicie odparowane, dodać krem z pistacji i gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut, często mieszając. Jeśli krem zbyt mocno zmniejszy swoją objętość dodać trochę śmietany. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, a następnie razem z kremem podsmażyć na patelni często mieszając. Podać od razu posypane natką pietruszki.
tłumaczenie pl: Zofia Babicka-Klecor