Na kruche ciasto:
- 500 gr mąki typu 00
- 300 gr miękkiego masła
- 200 gr cukru pudru
- 3 żółtka
- starta skórka z jednej małej cytryny
- ziarna z jednej laski wanilii
- mała łyżeczka soli
Na polewę:
- 50 g białek w temperaturze pokojowej
- 300 g przesianego cukru pudru
- przefiltrowany sok z cytryny
- barwniki spożywcze w żelu
Wedle uznania:
- perełki z kolorowego cukru
- malutkie kwiatki lub inne dekoracje z masy cukrowej, białej lub kolorowej
Przygotowanie:
Przygotowanie kruchego ciasta:
Do dużej miseczki włożyć mąkę, sól, miękkie masło pokrojone na kawałki, cukier puder oraz aromaty. Wyrabiać ciasto koniuszkami palców, dodając niewielkie ilości wody do czasu, aż powstaną grudki. Następnie dodać 3 żółtka i zagniatać tak długo, aż znikną wszystkie grudki, a ciasto będzie stanowić jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą, uformować kulę i odłożyć do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Wyjąć ciasto z lodówki przynajmniej 30 minut przed użyciem. Dzięki temu odzyska ono plastyczność i łatwiej będzie je formować. Nastawić piekarnik na 175 stopni z nadmuchem.
Rozwałkować ciasto na grubość 5-6 milimetrów, ewentualnie posypując mąką, jeśli ciasto będzie zbyt kleiste. Używając foremki albo samodzielnie zrobionego szablonu (w tym przypadku najlepiej posługiwać się ostrym nożem, przesuwając go dookoła szablonu) wyciąć kształt masek z ciasta.
Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 12 minut, do momentu kiedy się zarumienią. Dobrze ostudzić.
Przygotowanie polewy:
Do dużego pojemnika wlać białka i mikserem ubić na pianę. Dodać cały cukier puder i dalej miksować na średnich obrotach. Następnie zwiększyć obroty do maksimum i ubijać przez 5 lub 6 minut, aż piana stanie się sztywna i biała.
Rozłożyć pianę do kilku miseczek. W szklance wymieszać sok z cytryny z niewielką ilością ciepłej wody: łyżeczką po trochu dolewać tę mieszankę do piany, aż masa uzyska płynną konsystencję. Do poszczególnych miseczek dodawać po kilka kropli barwników spożywczych wedle uznania – możecie puścić wodze fantazji. Jest już karnawał!
Przełożyć masę do jednorazowego foliowego woreczka do dekoracji i za pomocą ostrych nożyczek zrobić malutką dziurkę na węższym końcu: należy pamiętać o tym, że dziurka powinna być naprawdę mała.
Jesteście już gotowi do dekorowania ciastek!
Wyciskajcie polewę wzdłuż krawędzi ciastka i wokół oczu maski. Następnie wypełnijcie kolorową masą całą powierzchnię wyznaczoną przez kontury, a później białą polewą zróbcie na niej kropki, kwiatki lub fantazyjne ozdoby. Aby uatrakcyjnić Wasze maski, możecie również użyć kwiatków i innych dekoracji z masy cukrowej lub perełek z kolorowego cukru.
Odłóżcie na kilka godzin, aż do wyschnięcia polewy.
Smacznego!
tłumaczenie pl: Agata Kłodecka