Składniki na 8 szklaneczek; dla około 4 osób
- 250 g wcześniej ugotowanego kuskusu
- 250 ml wody
- 1 duża cukinia lub 2 małe
- 1 czerwona papryka
- 1 marchew
- 1 szalotka lub pół słodkiej cebuli
- 10 pomidorków
- kilka listków bazylii
- 1 saszetka szafranu
- 100 g fontiny lub emmentalera
- sól, pieprz lub peperoncino, oliwa z oliwek
- 2-3 łyżki białego wytrawnego wina
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obrać i umyć: cukinię, paprykę i marchew pokroić w kosteczkę. Szalotkę pokroić w cienkie plasterki i włożyć do dosyć dużego teflonowego garnka. Dodać 2 czubate łyżki oliwy i podsmażyć; później dodać pokrojone w kosteczkę warzywa, odparować z białym winem, doprawić solą i pieprzem i gotować maksymalnie przez 5-7 minut, utrzymując chrupkość warzyw. W tym momencie dodać pomidorki, również pokrojone na kawałki, i gotować wszystko razem przez kilka minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.
W garnuszku doprowadzić do wrzenia osoloną dwiema szczyptami soli wodę, do wody dodać szafran. W żaroodpornej miseczce umieścić kuskus. Kiedy woda z szafranem zacznie wrzeć, należy polać nią kusksus i przy pomocy widelca dobrze wymieszać. Dodać kilka łyżek oliwy, przykryć miseczkę talerzem i odstawić na około 10 minut.
W międzyczasie ser pokroić w kosteczkę, a liście bazylii porwać rękoma. Kuskus dobrze rozdrobnić widelcem, a jeśli będzie taka potrzeba, dodać jeszcze odrobinę oliwy. W tym momencie do chrupiących warzyw dodać kuskus i dobrze wymieszać; na koniec połączyć z serem i bazylią.
Kuskus przełożyć przy pomocy łyżki do szklanych lub plastikowych szklaneczek.
Każdą szklaneczkę udekorować listkiem świeżej bazylii.
Smacznego!