Składniki:
Mus:
- 6 g żelatyny spożywczej w arkuszach
- 240 g białej czekolady w kawałkach
- 125 g pełnego świeżego mleka
- 250 g świeżej śmietany do ubicia
Galaretka:
- 125 g moreli w syropie
- 125 ml wody
- 8 g żelatyny spożywczej w arkuszach
- 80 g cukru
Do dekoracji:
- morele w syropie
- cukier trzcinowy
Przygotowanie:
Rozmiękczyć żelatynę spożywczą w zimnej wodzie. W międzyczasie rozpuścić białą czekoladę w mikrofali lub kąpieli wodnej.
W garnuszku doprowadzić mleko prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać dobrze wyciśniętej żelatyny. Następnie wlać żelatynę do rozpuszczonej czekolady, dobrze połączyć i odstawić do wystygnięcia do temperatury pokojowej.
Ubić dobrze schłodzoną śmietanę elektrycznym mikserem i delikatnie połączyć ją z czekoladą dopiero gdy ta wystygnie do temperatury pokojowej.
Przełożyć mus do rękawa cukierniczego i rozlać do kieliszków. Następnie schłodzić kieliszki w lodówce, aby mus dobrze stężał.
Podczas gdy mus się chłodzi, należy przygotować galaretkę morelową: najpierw zmiksować mikserem morele. Podgrzać wodę w oddzielnym naczyniu i rozpuścić uprzednio zmiękczoną przez 5 minut i wyciśniętą żelatynę. Następnie dodać cukru, ciągle mieszając.
Połaczyć mieszaninę ze zmiksowanymi morelami i odstawić do wystygnięcia do temperatury pokojowej.
Przelać schłodzoną galaretkę na wierzch musu i odstawić do stężenia w lodówce.
Na koniec obtoczyć morele w syropie w jasnym cukrze trzcinowym i udekorować nimi musy.
Smacznego!
tłumaczenie pl: Katarzyna Kurkowska