Slide
Slide
Slide
banner Gazzetta Italia_1068x155
Bottegas_baner
Banner_1068x155
baner_big
1068x155
Studio_SE_1068x155 ver 2

Palermo 

foto: Kuba Świderek Nie była od pierwszego wejrzenia. Gdy jechałem po Jej ulicach przestraszony otaczającym mnie chaosem, nie o miłości myślałem lecz o elementarnej potrzebie przetrwania. Nie wiedziałem jeszcze, że wkrótce złamię kod ruchu ulicznego w Palermo.  Denerwowała mnie Jej intensywność. Wszystko zwielokrotnione tak jak na obrazie La Vucciria Renato Guttuso. W zgiełku miejskiego marketu dwóch handlujących tam mężczyzn, gotowych do zwady rybak i rolnik, rozdziela tylko Ona. W białej sukience...

Confindustria Polonia przekroczyła próg...

Dwa kamienie milowe pod znakiem 100. 100 to liczba dotychczasowych wydań Gazzetta Italia, a także, od kilku tygodni, liczba...

Ambasador Luca Franchetti Pardo:...

  Luca Franchetti Pardo objął stanowisko ambasadora Włoch w Polsce w lutym 2023. W swojej karierze dyplomatycznej, zapoczątkowanej w 1989...

Firmy włoskie zapraszają na...

TEKST: PIBW-CAPI Polska Izba Biznesu we Włoszech, CAPI i Smart Iting zaprosiły włoskie firmy do wystawienia się w dniach 8-10...

Palermo 

foto: Kuba Świderek Nie była od pierwszego wejrzenia. Gdy jechałem po Jej ulicach przestraszony otaczającym mnie chaosem, nie o miłości...

6-8.11.24 targi HoReCa: Sycylia...

„Europejski Region Gastronomiczny 2025” - to właśnie Sycylia, jako pierwsza we Włoszech otrzymała tę prestiżową nagrodę przyznawaną przez IGCAT...

La Biennale di Venezia...

foto: Zofia Wadowska W czwartek 24 października w Bibliotece Ogrodów Biennale w Wenecji odbyła się prezentacja pierwszego od 1971 roku...
Slide
Slide
Slide
banner Gazzetta Italia_1068x155
Banner_1068x155
Bottegas_baner
baner_big
1068x155
Studio_SE_1068x155 ver 2

6-8.11.24 targi HoReCa: Sycylia w Krakowie

„Europejski Region Gastronomiczny 2025” - to właśnie Sycylia, jako pierwsza we Włoszech otrzymała tę prestiżową nagrodę przyznawaną przez IGCAT (Międzynarodowy Instytut Gastronomii, Kultury, Sztuki i Turystyki). Polscy przedstawiciele sektora spożywczego już teraz, na krakowskich targach HoReCa w dniach od 6 do 8 listopada będą mogli zapoznać się z winami...

6-8.11.24 targi HoReCa: Sycylia w Krakowie

„Europejski Region Gastronomiczny 2025” - to właśnie Sycylia, jako pierwsza we Włoszech otrzymała tę prestiżową nagrodę przyznawaną przez IGCAT (Międzynarodowy Instytut Gastronomii, Kultury, Sztuki i Turystyki). Polscy przedstawiciele sektora spożywczego już teraz, na krakowskich targach HoReCa w dniach od 6 do 8 listopada będą mogli zapoznać się z winami...

Fałszywi przyjaciele: pułapki tłumaczeń 

tłumaczenie pl: Beata Dzierżak W rozległym wszechświecie języków, język polski i język włoski jawią się jako dwa fascynujące systemy lingwistyczne,...

Bazylia, oregano, pietruszka

Trudno porównuje się dzisiejszą kuchnię grecką i włoską do kuchni starożytnych Greków i Rzymian. Powód ku temu jest prosty:...

Szabla, mazur, polonez

Rozmawiając o etymologiach słów używanych zarówno po polsku jak i po włosku, prawie zawsze mówi się o słowach pochodzenia...

Palermo 

foto: Kuba Świderek Nie była od pierwszego wejrzenia. Gdy jechałem po Jej ulicach przestraszony otaczającym mnie chaosem, nie o miłości...

Kalabria: kraina kontrastów i...

Jeden z najbardziej fascynujących regionów południowych Włoch, Kalabria, oferuje niesamowitą różnorodność krajobrazów, od gór po krystalicznie czyste morze, bogatą...

W kolorze niebieskiego szafiru...

foto: Luca Del Sole tłumaczenie pl: Paweł Siwek Niezwykły kwiecień nadaje wiosennych barw parkom i balkonom miasteczka Peschiera del Garda, gdzie...