Kurkumina i piperyna: magiczny pył!
Hindusi już od 5 tysięcy lat dobrze znają korzyści wynikające ze spożycia kurkuminy. Od czasów starożytnych roślina ta była wykorzystywana nie tylko jako przyprawa do potraw, ale także jako barwnik i środek przeciwzapalny.
Jej nazwa pochodzi z języka persko-indyjskiego, a konkretnie od słowa Kour Koum, co oznacza “szafran”, i rzeczywiście, kurkuma znana jest w Indiach także pod nazwą szafran.
W jej długich, owalnych liściach mieszczą się kwiaty ułożone w jodełkę. Z nich wydobywa się kłącza o charakterystycznym żółtym kolorze ochry, które zostają poddane długiemu procesowi gotowania, suszenia i rozdrabniania, w celu uzyskania słynnego “magicznego pyłu”.
Określanie mianem “magicznego” proszku uzyskanego z kurkumy może wydawać się przesadą, ale wcale tak nie jest, jeśli weźmiemy pod uwagę wiele jego korzystnych, leczniczych właściwości, dzięki którym jest on wykorzystywany w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej oraz chińskiej. Proszek z kurkumy zasługuje na uwagę zwłaszcza ze względu na swoje właściwości:
- Przeciwzapalne: redukuje stany zapalne, zwłaszcza stawów.
- Oczyszczające: pomaga organizmowi wydalić toksyny.
- Wspomagające trawienie (żółciopędne): wspomaga proces produkcji i wydalania żółci, poprawia trawienie. Ze względu na właściwości wiatropędne i przeciwskurczowe, jest wskazany w przypadku wzdęć; ponadto normalizuje pracę jelit. Innymi słowy roślina ta jest cudownym środkiem dla osób cierpiących na problemy trawienne (dyspepsja).
- Przeciwutleniające: jest w stanie przeciwdziałać działaniu wolnych rodników, odpowiedzialnych za proces starzenia i uszkadzania błon komórek, z których składa się z nas organizm.
- Przyśpiesza gojenie się ran, ma właściwości uśmierzające i reguluje wydzielanie sebum. Świeże kłącza można stosować na rany, wysypki i ukąszenia owadów, a także do leczenia różnych chorób skóry, takich jak trądzik, łuszczyca i grzybica.
- Immunostymulujące: kurkumina stymuluje układ immunologiczny, a także wspomaga walkę z chorobą Crohna oraz z chorobami autoimmunologicznymi.
- Przeciwhistaminowe/przeciwalergiczne.
- Ochrona układu krążenia: wspomaga prawidłowy przepływ krwi, poprawia krążenie, pomaga regulować poziom cholesterolu i chroni przed zawałem serca.
- Przeciwnowotworowe: z pewnością jest to najbardziej zaskakująca właściwość kurkumy. Ta szlachetna roślina rzeczywiście zapobiega występowaniu białaczki i chroni aż przed ośmioma typami raka: okrężnicy i odbytnicy, gruczołu krokowego, jamy ustnej, płuc, wątroby, nerek, skóry i piersi. Teoria ta, przekazywana przez wieki w tradycji ludowej, znalazła potwierdzenie w nowoczesnej medycynie.
Kurkumina jest najważniejszym składnikiem aktywnym i spożycie jej, zawsze powinno być powiązane z zawartą w pieprzu piperyną, która zwiększa jej wchłanianie. Innymi substancjami, które ułatwiają wchłanianie kurkuminy są zielona herbata i oliwa z oliwek.
Najlepiej używać jej jako przyprawy do potraw: nadaje się do przygotowywania tak zwanej masali, czyli mieszanki przypraw, wśród których tą najbardziej rozpoznawalną jest zdecydowanie curry. Kurkuma smakuje idealnie także sama, zwłaszcza wykorzystywana do przygotowywania warzyw, omletów, sosów, jogurtów i świeżych serów, a nawet deserów.
Oprócz tego, zarówno “magiczny pył”, jak i świeże kłącza mogą być wykorzystywane do przygotowywania ziołowych herbat: wystarczy włożyć kurkumę do garnka z wrzącą wodą, dodać soku cytrynowego z odrobiną pieprzu i pić przed posiłkami.
Świeży korzeń najlepiej kupować w małych ilościach i przechowywać w lodówce, ponieważ gdy wysycha, traci swoje właściwości. Proszek można natomiast przechowywać w szklanym pojemniku, z dala od źródeł światła i ciepła.
Zalecana dzienna dawka to dwie łyżeczki. Uwaga dla osób cierpiących z powodu kamieni żółciowych: zalecane jest powstrzymanie się od spożycia kurkumy, ponieważ może ona pogorszyć przebieg choroby!
Aby zwalczyć ból stawów, ból mięśni, zapalenie skóry, trądzik i cellulit, można przygotować olej z kurkumy: wymieszajcie 5 łyżeczek proszku na 100 ml oliwy z oliwek, odstawcie na 7 dni w ciemnej szklanej butelce, a następnie przesączcie. Olej może być stosowany jako środek aromatyzujący do żywności lub jako środek do miejscowego masażu obszarów ciała dotkniętych jedną z wyżej wymienionych dolegliwości.
Bardzo znane jest również „złote mleko”: doskonały napój wzmacniający, wspomagający trawienie i przeciwzapalny. Przygotowuje się go przez gotowanie ½ szklanki wody z ¼ szklanki kurkumy (1 szklanka = 240 ml). Mieszaj aż do powolnego wyschnięcia i zgęstnienia, a następnie przechowuj w lodówce. Aby przygotować filiżankę „złotego mleka”, wymieszajcie ¼ łyżeczki wcześniej przygotowanej mieszanki w jednym kubku mleka (nawet roślinnego) i, jeśli chcecie, możecie dodać także trochę miodu.
Na koniec ciekawostka: kurkuma uznawana jest za przyprawę przynoszącą szczęście, za symbol dobrobytu i pomyślności. Hinduskie panny młode w dniu ślubu wciąż noszą zawieszony na szyi kawałek kurkumy i farbują włosy tym radosnym żółtym pyłem.
www.tizianacremesini.it